Bizans İmparatorluğu Hakkında Bilgi ve Sanatı BİZANS İMPARATORLUĞU DÖNEMİ Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla doğuda kalan topra...
![]() |
Bizans İmparatorluğu Hakkında Bilgi ve Sanatı |
BİZANS İMPARATORLUĞU DÖNEMİ
Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla doğuda kalan topraklar üzerinde siyasi varlığını 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u Fethine kadar sürdürmüştür.
Anadolu'yu başlarında geniş yetkili generaller bulunan eyaletlere (thema) bölerek yönetmişlerdir.
Bu eyaletlerin başına Tekfur denilen valiler atanmıştır.
Roma'nın ikiye ayrılmasından sonra Hıristiyanlığın yeni bir mezhebi olan Ortodoksluğu benimsemişlerdir. Latin kültürü yerine Helen kültürünü ön plana çıkarmışlardır.
Kilisenin başkanı olan Patriği imparator atamaktaydı. Bu durum siyasi otoritenin kilise ve papalık üzerinde etkin ve yönlendirici bir güç olduğunu göstermektedir.
Resmi dil olarak Grekçeyi kullanmışlardır.
Bizans İmparatorluğu diğer bazı imparatorluklar gibi tek bir hanedan tarafından yönetilmemiştir. Yönetimde 12 değişik sülalenin etkin olmasının nedeni düzenli bir veraset anlayışının olmamasıdır.
1071 sonrasındaki Türk akınları ve bu sürecin devamındaki gelişmeler sonucu iyice zayıflayan Bizans son dönemlerinde İstanbul ve çevresinden ibaret bir devlet haline gelmiştir.
Anadolu'ya hakim oldukları süre içerisinde imar faaliyetlerinde de bulunan Bizanslılar özellikle Istanbul'u önemli bir bilim, kültür ve sanat merkezi haline getirmişlerdir.
Bizans döneminden günümüze Ayasofya, Aya bini, Meryem Ana ve Hora kiliseleriyle, Yerebatan ve Binbirdirek sarnıçları ulaşmıştır.
![]() |
Ayasofya Camii - İstanbul |